Mediu > Abordări > Conversia energiilor regenerabile  

Conversia energiilor regenerabile

Energii regenerabile sunt considerate în practică, energiile care provin din surse care se regenerează de la sine în scurt timp 1

Pe pământ exista 3 surse principale de energie regenerabila[2]:

  • energia solara
  • energia geotermala
  • gravitatea lunii

Graficul urmator indica caile selectate de conversie

Produsele ISOPLUS sunt utilizate din ce in ce mai mult la transportul agentilor termici (sau agentilor de răcire), pe distante relativ mari. Transportul agentilor se poate realiza pe o distanta de câțiva metri sau pe mai multi kilometri.

Opțiunea de separare a producției de energie termica și furnizarea acestuia, ofera posibilitatea utilizari surselor de energie regenerabila. În plus, utilizarea energiilor regenerabile, poate fi o metoda mai ecologica si mai convenabila utilizatorilor. Motivele pot fi:

  • utilizarea resurselor imense de energie geotermala
  • Integrarea tehnologiilor complexe pentru tratarea gazelor reziduale, care se regasesc de cele mai multe ori, numai in instalatii mari, viabile din punct de vedere economic.
  • Utilizarea unori tipuri de combustibili, pentru care au crescut csolicitarile (de exemplu, anumite forme de biomasă). Pentru consumatori, retelele termice functioneaza complet automatizat.
  • Integrarea instalaÈ›iilor mari de stocare al energiei termice în furnizarea acestuia. Cu ajutorul instalatiilor de stocare al căldurii, se pot compensa fluctuaÈ›iile de căldură din timpul zilei (de exemplu cu sisteme solare de mare putere). Deci, instalatiile de stocare al căldurii, pot fi folosite în scopul convertirii temporare a excesului de energie electrică (de exemplu, energia eoliană sau fotovoltaice), în căldură, È™i de al folosi în mod eficient pentru încălzire. Instalatiile de stocare al căldurii, pot fi mai puÈ›in costisitoare decât în cazul stocarii individuale al energiei electrice, de exemplu, în baterii sau staÈ›ii de pompare electrice de stocare.
  • Furnizarea energie din surse regenerabile, se realizeaza cel mai frecvent intr-o forma descentralizata. Prin urmare, aceasta dă naÈ™tere la probleme specifice, dar,ofera si oportunități în sectorul energetic.



[1]Wesselak V. & Schabbach T. Regenerative Energietechnik Springer Berlin / Heidelberg 2009, S. 53

[2] Vgl. Wesselak V. & Schabbach T. Regenerative Energietechnik Springer Berlin / Heidelberg 2009, Kap. 3